Jeugdbeschermers klagen over werkdruk. Er zijn te weinig jeugdbeschermers. En het aantal gezinnen dat hulp nodig heeft neemt niet af. Het valt niet mee om nieuwe mensen te vinden. Dat is niet per se een kwestie van geld. Soms zijn de juiste mensen er gewoon niet. Dat is een groot probleem.
Vandaag werd door de FNV in de Tweede Kamer een manifest aangeboden. Dit manifest ging over de problemen in de jeugdzorg. Naderhand sprak ik buiten met werkers uit het veld. Dat werd een mooi gesprek met gedreven mensen. Een van de onderwerpen was het gebrek aan personeel in de jeugdbescherming. Waar komt het vandaan en hoe lossen we het op?
Jeugdbeschermer is een mooi maar zwaar beroep. Met ouders in gesprek gaan over de veiligheid van kinderen is sowieso niet gemakkelijk. Neem daarbij de grote werkdruk, de enorme administratieve lasten en de veelheid aan mogelijke klachtenprocedures. Het is niet heel vreemd dat jeugdbeschermers relatief vaak zoeken naar ander werk. In alle sectoren is sprake van krapte op de arbeidsmarkt. Bij de jeugdbescherming dus zeker ook.
De politiek vindt het heel belangrijk dat huiselijk geweld snel en doeltreffend opgepakt wordt. Daarom is er geld beschikbaar gesteld voor ‘Veilig Thuis’. Mensen die daar werken moeten verstand van veiligheid binnen gezinnen hebben. Als veilig Thuis meer personeel nodig heeft, is het niet zo gek dat ze ervaren jeugdbeschermers aannemen. Dat lost het ene probleem op. Maar maakt een ander probleem groter.
Ervaring is in ieder werk belangrijk. Net als een redelijke werkdruk en behapbare administratieve lasten. Dat is overal zo. Maar zeker in de jeugdbescherming. Dat het ten tijde van grote krapte op de arbeidsmarkt niet meevalt om nieuwe mensen aan te trekken is op zich niet zo vreemd. Maar bij die constatering kunnen we het niet laten. De vraag is wat we er aan kunnen doen. Volgende week bespreekt de Tweede Kamer in een wetgevingsoverleg het begrotingsonderdeel jeugd. Het onderwerp werkdruk en personeelstekort komt zeker aan de orde. Ik stel alvast schriftelijke vragen aan de minister. Ik ben benieuwd.
Wiebe Bootsma
7 november 2018
René, goed te lezen dat je de problemen die we gister op Lange Poten tijdens het aanbieden van ons Manifest bij je hebben aangekaart, direct oppakt en daarmee bloed serieus neemt.
Ter voorbereiding op het debat van a.s. maandag een kleine nuance 😉 Het beeld dat je schetst geldt niet alleen voor de Jeugdbescherming en Veilig Thuis, maar voor de gehele Jeugdzorg:
– Van Gespecialiseerde Jeugdzorg Instellingen tot Jeugdbescherming.
– Van Veilig Thuis tot de Raad voor de Kinderbescherming (zie: https://www.nu.nl/binnenland/5555915/inspectie-ziet-ernstige-risicos-in-lange-wachtlijsten-bij-kinderbescherming.html)
– Van Justitiële Jeugdinrichting tot gesloten JeugdZorg/ Jeugdzorgplus.
En dan heb ik het nog niet over de desastreuze uitwerking van detacheringsbureau’s, die aan het door jou geschetste probleem grof geld verdienen….
Jongens en meiden als Jason in Justitiële Jeugdinrichting en gesloten JeugdZorg/ Jeugdzorgplus, zien tegenwoordig door deze ontwikkeling binnen 1 maand 135 jeugdzorgwerkers de Revu passeren!!! https://pauw.bnnvara.nl/media/448956 (voor het geval je deze jonge HELD gemist hebt 😉
Mocht je je verder in dit specifieke probleem willen verdiepen? Bel ter voorbereiding op maandag Aziz!!! https://www.zorgwelzijn.nl/pedagogisch-poppenkast-noemen-de-jongens-dat/
https://www.zorgwelzijn.nl/buddy-van-probleemjeugd-ik-houd-ze-mijn-spiegel-voor/
Nog zo’n HELD die je daar alles over kan vertellen….
renepetersoss
7 november 2018
Dag Wiebe,
als je mijn blog wat langer volgt zul je zien dat ik me daar wel bewust van ben. Met die voorbereiding zit het wel snor. Toch zal ik Aziz proberen te bereiken. Dank voor je bericht. En misschien zullen we over dit onderwerp samen eens een kopje koffie drinken.
Wiebe Bootsma
7 november 2018
Dag Rene,
Ik ga graag in op je uitnodiging om samen eens een Haags-bakkie te drinken. Al hoop ik eerlijk gezegd dat het na jou inzet tijdens het debat (dan wel door het korte lijntje dat je hebt met Hugo als partijgenoot ;-), na maandag in het kader van de Jeugdzorg niet meer nodig zal zijn.
Na elkaar gister te hebben gesproken, heb ik aansluitend voor het eerst je Blog gelezen. Bij deze blijf ik je volgen. Lees graag terug wat het gesprek met Aziz je voor nieuwe informatie heeft opgeleverd.
Mvg,
Wiebe