Kinderen schijnen op steeds jongere leeftijd overspannen te worden. Ik vind dat helemaal niet gek. Ik zie het in de praktijk. Docenten lijken niet altijd te beseffen hoeveel huiswerk ze opgeven. En ze hebben zeker geen idee hoeveel huiswerk hun collega opgeeft. Laat staan dat ze een en ander afstemmen. Kinderen staan machteloos. Er zijn twee smaken. Of je maakt gewoon de helft niet. Of je werkt je bijna letterlijk kapot.
Ik bekijk het van een zekere afstand. Ik ben tenslotte al een tijdje weg uit het onderwijs. En het effect zal zeker niet op elke school het zelfde zijn. Er zijn vast scholen waar kinderen vrijwel nooit huiswerk hoeven te maken. Dat is de andere kant van dezelfde medaille. Ook daar is het de vraag of docenten afstemmen. En enig idee hebben wat hun collega doet.
Ergens begrijp ik het wel. Je eigen vak is natuurlijk enorm belangrijk. En wat is nu drie kwartier huiswerk? En een projectje tussendoor, dat leerlingen in groepjes thuis moeten maken, dat is toch leuk? Misschien is het leuk. Ik denk van niet. Maar het is zeker vrijwel niet te organiseren. Zouden docenten zich dat realiseren vraag ik me af. En zouden ze daar bij stil staan?
Het is een bekende truc in een debat. Vraag een politicus die spreekt over ‘koopkrachtplaatjes’ eens hoeveel een brood kost. Grote kans dat hij of zij met haar mond vol tanden staat. Voor de toeschouwers is het duidelijk. De goede man of vrouw heeft mooie theorieën maar geen idee hoe het werkt in de praktijk. “Totaal losgezongen van de echte wereld.”
Een jaar geleden begon onze dochter op de middelbare school. Op een avond kwam ik een groepje moeders tegen in het café. Zij evalueerden, net als ik, de eerste schoolweken van hun kind. Ze waren zich rot geschrokken. Natuurlijk moesten hun kinderen wennen aan de nieuwe school. Maar dit was toch wel erg heftig.
Ik weet dat mensen uit het onderwijs deze blog lezen. En ook veel ouders van schoolgaande kinderen. Het is geen debat truc, maar een serieuze vraag. En ik ben benieuwd naar de reacties. Als docenten eens op zouden schrijven hoeveel uur ze denken dat kinderen huiswerk maken. En mensen die aan de andere kant van het hout staan op zouden schrijven hoeveel het werkelijk is. De neutrale toeschouwer zou lachen. Mijn conclusie is helder. Er is geen afstemming. En er is waarschijnlijk geen beleid.
Pieter de Laat
8 september 2018
Mee eens!
eu-access
8 september 2018
Uit je ‘bubbel’ stappen hè…?
Pieter de Laat
8 september 2018
Vandaag mooi artikel in Trouw: “cijfers schaden het leerproces”, over Dylan William.
Geen cijfers en minder toetsen, in elk geval andere.
Egbert van Ewijk
8 september 2018
Extra geld Zoë beschikbaar kunnen komen wanneer dividend belasting niet word afgeschaft . Daar ligt dus een taak voor het CDA en haar vertegenwoordigers
eu-access
8 september 2018
Als de fraude met WW-gelden wordt aangepakt -In A’dam 8500 personen van wie de identiteit niet kan worden vastgesteld: reken even door x gemiddeld 1200 euro netto (niet eens bruto)en dan in heel Nederland-, kost de afschaffing DVD-belasting de schatkist niets en kan er óók nog in de zorg worden geïnvesteerd.
Nol Reuser
9 september 2018
Rene vertelt over een ervaring die al jaren leeft…nu ervaart hij het aan den lijve !!
WEG MET AL DAT HUISWERK!!! Richt je lessen en de school zodanig in dat je ,zodra je thuiskomt, afgewerkt bent…..kinderen kunnen lekker hun gang gaan, leraar hoeft niks te controleren ….kweek geen aversie tegen je vak ,maak het aantrekkelijk,creeer commitment dan vallen alle stromen weg en hebben we een NOG gelukkigere jeugd !!
Ik ben al jaren ‘in ruste’ maar nog steeds begaan met …. de wereld warin mijn kleinkinderen leven. Leve de huiswerkvrije maatschappij !!!
Nol Reuser uit Lith
Tom
9 september 2018
Minder toetsen en dus minder huiswerk is op veel scholen een issue. Ook op onze school, waar het komend jaar de toetsdruk met 24% is verlaagd door schoolbreed op te leggen wat er maximaal getoetst mag worden. Dit bespreek ik ook met onze leerlingraad die geschokt reageerden ” Mijnheer u gaat de toetsing toch niet afschaffen want dan gaan we echt niet meer leren” mmm… ingewikkeld. (Talen)secties zijn (nog) handelingsverlegen. Hoe kunnen we formatieve toetsing inzetten (en dus minder eindtoetsen) waarbij de resultaten van en voor de leerlingen op orde blijven?
Feit blijft dat Rene ( vooruit dan maar een beetje dan….) gelijk heeft. Veel docenten hebben (nog) te weinig het besef wat er aan werk opgegeven wordt en dat moet beter.
eu-access
9 september 2018
https://www.nrc.nl/nieuws/2018/08/17/politieke-afspraken-zijn-nu-flinterdun-a1613492. Over t algemeen belang. Erg interessant. En dat TK niet altijd goede voorbeeld geeft.
eu-access
9 september 2018
Pardon. deze reactie hoort bij ander onderwerp René !