Ze zijn goed bezig in de Schadewijk

Posted on 28 februari 2018

2


”Als je eens wilt zien hoe het er hier echt aan toe gaat, dan moet je maar eens langskomen op woensdagmiddag. Dan spelen, knutselen en sporten we hier met heel veel kinderen. En de begeleiding wordt helemaal gedaan door vrijwilligers. Dat zijn de echte verhalen uit deze mooie wijk. En niet alleen wat je leest in de krant. Want goed nieuws is geen nieuws.” Op zo’n uitnodiging van een van de vele vrijwilligers uit de Osse Schadewijk moet je wel ingaan natuurlijk. Ik heb genoten.

”Vandaag maken we paasfiguren van wol.” Aan tafel zitten verschillende moeders en nog veel meer kinderen ingespannen te knutselen met karton en wol. Sommigen ken ik al. Anderen nog niet. De sfeer is goed. Een praatje snel gemaakt. “Sommige kinderen komen hier iedere week. Ze vinden het heerlijk gewoon zichzelf te kunnen zijn en zich te vermaken met elkaar. Het gaat er netjes aan toe. Zo zie je maar dat er in de Schadewijk veel leuke mensen wonen die elkaar kennen, helpen en niet beoordelen op van alles en nog wat.”

“Voor ‘Kids n Fun’ (zo heet de woensdagmiddagactiviteit voor kinderen) maken we ook gebruik van het SEC. Zij helpen met de spellen in de gymzaal. Kinderen leven zich daar uit met voetbal, apenkooi en allerlei spellen. Ga maar eens kijken.” Ik word voorgesteld aan een stagiaire vanuit het ROC die druk bezig is met zo’n 25 kinderen. “Soms zijn het er wel 45. Dat is dan best veel. Maar omdat de wijk vandaag ook de ijsbaan heeft georganiseerd, zijn er hier wat minder kinderen. Het is heerlijk te zien hoe actief ze bezig zijn.”

In het wijkcentrum is het een gezellige drukte van kinderen die zich vrij bewegen tussen de verschillende activiteiten, vrijwilligers en ouders die een praatje maken. Op de eerste verdieping wordt er ook nog bingo georganiseerd voor senioren. En er zijn nog enkele activiteiten meer. “Het is hier altijd volle bak. En het wordt steeds drukker. We organiseren dingen rondom Halloween, kerst, carnaval enzovoort. Het begint tenslotte bij de jeugd. Als we die bij de wijk weten te betrekken en een fijn gevoel geven, dan profiteert iedereen daar van. Ook op de lange termijn.”

Iedereen helpt met opruimen. Kinderen, vrijwilligers en ouders. Naderhand bespreken de vrijwilligers onder het genot van een glaasje cola wat goed ging en wat beter kon. “Het ging prima, alleen de volgende keer leggen we minder knutselspullen op tafel. Teveel spullen leidt de kinderen af.” Ik ben onder de indruk van de sfeer, de gezelligheid en het enthousiasme van kinderen en volwassenen. Goed nieuws is geen nieuws. Dus je hoort het niet zo vaak. Maar ze zijn goed bezig daar in de Schadewijk. En dat mag ook wel eens gezegd worden.

 

Posted in: Uncategorized