Niet het instituut kerk, maar de gemeenschap

Posted on 2 februari 2018

7


In de afgeladen kerk van de Norbertijner abdij van Berne, werd vandaag afscheid genomen van emeritus abt Ton Baeten. Een man die in zijn tijd, tegen de stroom in, het progressieve geluid binnen de katholieke kerk vertegenwoordigde. Het ging hem niet om het instituut maar om de gemeenschap. Niet om de wet maar om de beweging en het geloof. Niet om het onderscheidende maar om het verbindende.

Het was een indrukwekkend afscheid van een man die tijdens zijn leven niet de waardering kreeg die hem in de ogen van velen wel toekwam. Maar hij kreeg het warme afscheid dat hij verdiende. Een prachtige mis, een afgeladen kerk, rake en inspirerende woorden van abt Denis Hendrickx. Maar het mooiste vond ik ‘zijn’ geloofsbeleidenis die door alle aanwezigen gedeeld werd.

“Ik geloof in een kerk die haar deuren wijd open zet. Waar ieder welkom is en niemand buitengesloten wordt. Een kerk die geen onderscheid maakt tussen man en vrouw, tussen goed en slecht, waar ieder heilig en zondig is, die geen rangen en standen kent, maar waar allen, van hoog tot laag, werkelijk broeders en zusters van elkaar zijn.” Abt Baeten was voor velen een inspirerend mens en voorbeeld.

Posted in: Uncategorized