Een voorbeeld uit de praktijk. Geleend van André Moerman, docent en jurist bij schuldinfo.nl. Een mens heeft een schuld van 0,76 Euro bij een drinkwaterbedrijf. Omdat men niet betaalt, wordt uiteindelijk een dagvaarding in gang gezet. Met proceskosten en overige kosten erbij, komt de totale schuld dan uit op 326 Euro en een beetje. Zo’n 400 keer de hoofdsom.
In een mensenleven gaan soms dingen verkeerd. Zoals het niet betalen van een hele kleine schuld. Daar kunnen allerlei redenen voor zijn. Goede en minder goede. Wat mij betreft doet dat er niet eens zo toe. Schieten we met een dagvaarding in dit geval niet met een kanon op een mug? En is het laten oplopen van een schuld van drie kwartjes tot ruim driehonderd euro niet een beetje buiten proporties?
Soms kloppen dingen wel. Maar daarom deugen ze nog niet. Het uitgangspunt dat iedere schuld betaald moet worden klopt bijvoorbeeld. En de opstelsom van alle extra kosten, van rente tot proceskosten, en van nakosten tot betekeniskosten (wat dat ook allemaal in moge houden), klopt zeker ook. Maar het eindresultaat deugt niet. Ik denk dat niemand vindt dat het de bedoeling is iemand vierhonderd keer de hoofdsom te laten betalen.
We wachten de onderliggende stukken nog even af. Maar ik heb (samen met Pieter Omtzigt) kamervragen in voorbereiding. Want als iets niet de bedoeling is (en daar ga ik hier toch echt van uit), moet het ook niet mogelijk zijn. Ik heb de minister gevraagd of ze bereid is contact op te nemen met de aandeelhouders (gemeenten) van het drinkwaterbedrijf. En hen te vragen op welke manier bovenstaande in overeenstemming te brengen is met het gemeentelijke beleid rondom schuldhulpverlening. Ik hoop dat aandeelhouders zorgen dat dagvaardingen om pietluttige bedragen niet meer voor zal komen.
jody
12 januari 2018
Goed bezig Rene nu eens een kamerlid waar ik trots op ben
Kees Peters
12 januari 2018
Bij Nuon kun je aangeven op welke dag van de maand je het maandelijks voorschot betaalt.
Betaal je op die dag niet, dan brengt Nuon direct € 48,50 (inclusief BTW) in rekening.
Volgens mij mag dan helemaal niet. Dat mag wel bij de eindafrekening, maar niet bij maandelijkse voorschotten. Als ik de rekening (lees: jaarafrekening) op tijd betaal hoef ik geen andere kosten te betalen.
Het ergste is nog dat Nuon het bedrag van de incassokosten meetelt. Op het moment dat je het voorschot een paar dagen later wel betaalt, loop je het risico te worden afgesloten omdat je de incassokosten nog niet hebt betaald.
Pure onzin, maar het gebeurt wel.
Hans Kluijtmans
12 januari 2018
Klopt. Is t volgens het Burgerlijk Wetboek niet zo dat eerst een aanmaning verstuurd moet worden ? Lijkt me een probleempje voor Kassa. Sowieso is Nuon één van de grootste ‘vervuilers’ van alle energiemaatschappijen, hetgeen recent onderzocht is, dus wellicht nog een reden om over te stappen.
Ans van der burgt
16 januari 2018
Als men nou eens probeerd de dingen menselijk en o maat te benaderen dat zou veel ongemakken en frustraties voorkomen. En niet altijd achter regeltjes verschuilen.
Leonie van Baast
17 januari 2018
Zo herkenbaar. Maar dit is wel heel erg achtelijk.
Ja ze gooien met honderde euro’s wij hebben dat ook meegemaakt. Zou niet moeten kunnen.
Sterkte met de schuld door hen nu pfff.