Terugblikken en vooruitkijken!

Posted on 25 januari 2013

0


Met enige regelmaat zal op mijn weblog een gastbijdrage worden geplaatst. Deze derde gastbijdrage is geschreven door Wim van de Camp, CDA delegatieleider bij het Europees Parlement.

Voor mij is het jaar 2013 een jaar van hoop. Ondanks het rare getal hoop ik op herstel van de economie en het CDA. 

Behalve de landelijke verkiezingen in Nederland van 2012 werd mijn werk als Europarlementariër vooral gedomineerd door de economische crisis. Helaas is het ons nog niet gelukt om de economische crisis te bezweren. Gelukkig is het wel gelukt om in Europees verband afspraken te maken waardoor landen als Spanje en Griekenland eindelijk hun economie gaan hervormen en het overheidsapparaat wordt afgeslankt. De Europese Commissie zal voortaan strenger toezien op de begroting van de lidstaten. Hopelijk zal daarmee 2013 een beter jaar worden voor de Europese economie.

Terwijl wij in Europa de economische crisis proberen op te lossen brak in 2012 de burgeroorlog uit in Syrië. Bij het schrijven van deze column is het nog steeds oorlog in Syrië en ziet het er niet uit dat dit op korte termijn verandert. Ik vind het te betreuren dat de Europese Unie tot op heden weinig heeft kunnen betekenen voor de burgers in Syrië. Ik spreek mijn hoop daarom uit dat 2013 snel vrede mag brengen en de Europese Unie één lijn trekt tegen president Assad.

Om terug te komen op verkiezingsnederlaag van afgelopen zomer, zal het CDA en ik er alles aan doen om de volgende verkiezingen weer te winnen. Te beginnen met de gemeenteraadsverkiezingen en de Europese verkiezingen in 2014. Ik zal mij persoonlijk in de strijd mengen voor de Europese verkiezingen. Mijn inschatting is dat het een harde campagne zal worden waarin het CDA duidelijk zal moeten maken dat Nederland en zeker ook Oss (met grote exporterende industrieën en internationale transportbedrijven) niet zonder de Europese Unie kan. Nederland heeft als exportland baat bij de interne markt en het helpt niet om deze terug te draaien. Nederland is altijd een open land geweest met een prominente rol in de internationale politiek. Met de recente benoeming van Jeroen Dijsselbloem als voorzitter van de Eurogroep hoop ik  dat Nederland dan ook weer terugkeert in het hart van de Europese Unie.

Wim van de Camp

CDA Delegatieleider Europees Parlement

Posted in: Uncategorized