Ga met de stroom

Posted on 1 juni 2012

2


Tijdens een korte vakantie aan zee, zag ik een waarschuwingsbord voor zogenaamde “muien”. Wie in een mui (een sterke aflandige zeestroom) terecht komt moet niet proberen tegen de stroom in naar de kant te zwemmen. De kans is groot dat je het strand niet haalt en verdrinkt. “Zwem met de stroom mee totdat deze minder wordt en zwem dan schuin weg”.

Ik moest aan het waarschuwingsbord denken tijdens een discussie over de noodzakelijke bezuinigingen op een verjaardagsfeestje. Op de site van het Brabants Dagblad had men gelezen dat “alle subsidies in Oss ter discussie zouden staan“. In principe was men het er over eens dat in tijden van echte crisis de subsidies aan instellingen en verenigingen nog eens goed onder de loep genomen moesten worden. Maar zouden instellingen en verenigingen zich bij eventuele bezuinigingen neerleggen, vroeg men zich af? Voor minder sterke verenigingen zou een korting op de gemeentelijke bijdrage zelfs funest kunnen zijn?

In mijn denken is de gemeente Oss (en Nederland, en Europa, en de wereld) terecht gekomen in iets vergelijkbaars als een mui. Meegesleurd door een plotselinge, zeer sterke stroming heeft tegen de stroom in zwemmen geen zin. Is zelfs schadelijk. Star verzet tegen feiten (er is bijna geen geld, Oss wordt grijzer en er worden minder kinderen geboren) en tegen dat wat onvermijdelijk is (er zal bezuinigd moeten worden) is ook voor verenigingen en instellingen niet de goede weg. Verenigingen en instellingen zouden wat mij betreft alle energie moeten stoppen in samenwerking. In een gezamenlijke toekomst. In het zoeken naar verbindingen en mogelijkheden om er samen letterlijk het beste van te maken.  Beter is het om met de stroom mee te zwemmen tot die minder sterk wordt en samen een andere, een duurzame richting op te zwemmen. Ik heb er vertrouwen in dat we met zijn allen voor die laatste, verstandige weg zullen kiezen.

Posted in: Uncategorized